Heb jij vroeger ook weleens verstoppertje gespeeld of zoals in het Engels zo mooi verwoord ‘hide and seek’? En is het bij jou weleens voorgekomen dat je zo goed verstopt was, dat ze je niet konden vinden en je na lang wachten uiteindelijk zelf dan maar te voorschijn moest komen? Mogelijk was je heel trots op je goede verstopplek, maar kreeg je hier de erkenning niet voor en was je toch ook teleurgesteld dat ze je niet hadden gevonden en je daar zo lang alleen zat. Ik vertel dit niet zomaar. Ik vertel dit als metafoor voor hoe je jezelf in je leven en werk soms ook langdurig kan verstoppen en jezelf niet echt laat zien zoals je bent. En je wellicht ook gered wil worden uit deze situatie.

Twee verschillende werelden

Mogelijk heb je ooit voor een opleiding gekozen, terwijl je eigenlijk niet wist wat je wilde. Je hebt die opleiding gekozen, omdat dat wellicht een verstandige keuze leek. Wellicht een brede opleiding waar je nog allerlei kanten mee op kon. Vervolgens ben je in banen gerold, omdat die daar op aansloten of omdat die op je pad kwamen. En wat waren je keuzes allemaal verstandig! Maar het woord zegt het al; je maakte de keuzes op basis van je verstand.

Je werk is geen uiting van wie jij bent

Nu jaren later voel je je dof en uitgedoofd. Je gaat nog naar je werk, maar kan het bijna niet meer volhouden. Jij en je werk zijn steeds meer twee andere werelden aan het worden en dit houd je niet lang meer vol. Je gevoel ligt er niet. Je doet het werk echt met je verstand, maar je gevoel is er niet bij betrokken. Het werk is totaal geen uiting van wie jij bent. Op de automatische piloot ga je naar je werk en doe je het werk, maar je ziel kun je er niet in leggen.

Een negatieve spiraal

Maar wat wil je dan wel en wat past dan wel bij jou? Deze vraag vind je lastig te beantwoorden en daardoor ben je al zo lang in een baan blijven hangen die steeds verder van jou af is komen te staan en van wie jij diep van binnen bent. Het is tijd voor wat anders, maar wat dan en hoe kom je hierachter? Wie komt jou ‘redden’ uit deze negatieve spiraal?

Je doet wat denkt dat hoort

Als hooggevoelig persoon ben je nog sneller geneigd om je aan te passen aan jouw omgeving, omdat je je anders voelt dan de gemiddelde persoon. Je wil en denkt mee te moeten doen met hoe het in jouw ogen en die van anderen hoort.

Werd jij gezien als kind?

En de oorzaak daarvan ligt mogelijk al vroeg in jouw leven. Ook vanuit je opvoeding werd je wellicht al vroeg geacht mee te moeten doen met de norm. Jouw ouders hadden mogelijk ook ideeën over opleidingen die goed bij jou zouden passen en vonden het wellicht ook belangrijk om met een bepaalde keuze van hun kind een bepaalde status te hebben. Werd er wel echt gezien wie jij was en werd er wel echt geluisterd naar jouw ideeën en wensen of plakten jouw ouders een beeld op jou die zij graag voor ogen hadden met jou?

Luisteren naar jezelf

En in hoeverre luisterde je en kon je al luisteren naar jezelf? Hier ligt nog een oorzaak. Gedurende ons leven leren we onszelf steeds beter kennen. En als we goed naar onszelf luisteren, worden we wellicht ook steeds meer onszelf. Hieronder beschrijf ik wat belangrijk is om steeds meer onszelf te worden, namelijk de erkenning en het toestaan van wie we zelf zijn en lef.

Loskomen van verwachtingen

Om echt jezelf te zijn, is het belangrijk jezelf eerst echt te leren kennen om te zien en merken wanneer je wel en niet jezelf bent. Mocht je bijvoorbeeld heel erg gericht zijn op je omgeving en daar bij willen passen, dan kan je geheel vergeten wie je zelf bent en wat jij eigenlijk wil. Dit vraagt van jou om naar binnen te keren en te voelen wie jij eigenlijk bent, wat jij wil en wat bij jou past. Dit vergt dus onderzoek. En dat kan verdraaid lastig zijn om niet steeds weer mee genomen te worden in wat de mensen om jou heen van jou verwachten en willen.

Leven naar wie jij bent

Daarnaast vraagt het zoals ik hierboven schreef een dosis lef. Het getuigt van veel lef om de tijd en de rust te nemen om naar binnen te keren en te gaan voelen wie jij bent en waar jij behoefte aan hebt. Maar nog meer lef vraagt het om dit vervolgens ook te gaan leven en wellicht het roer om te gooien in je leven. Wellicht betekent dit voor jou dat je een heel ander leven gaat leven met andere vrienden en ander werk. Deze stappen te maken is eng, want het is nieuw en je weet nog niet wat het je gaat brengen en waar je uit gaat komen. Maar gelukkig kan dit ook in heel kleine stapjes, zodat het voor jou nog overzichtelijk en behapbaar is.

Rosalien Mombarg

Rosalien Mombarg

Mijn naam is Rosalien Mombarg. Ik ben loopbaancoach en begeleid (hoog)sensitieve vrouwen die vastlopen in hun werk weer te luisteren naar wie ze zelf zijn. Ik help jou bij het vinden van jouw eigen antwoord op de vraag waar jij gelukkig van wordt in je werk. Hierdoor ga jij als vanzelf stappen zetten naar de baan van jouw dromen en verdwijnen blokkades als sneeuw voor de zon.