Raar eigenlijk dat zoveel mensen niet het werk doen dat ze zouden willen doen. En waarom eigenlijk? Waarom zouden we niet gewoon ons hart volgen? Wat mij betreft interessant om eens onder de loep te nemen in onderstaand artikel. Wellicht dat je wel één of meerdere redenen bij jezelf herkent. Hieronder lees je 5 oorzaken waarom je werk niet je droombaan is.

Je laat je leiden door oordelen van anderen

Al vroeg in jouw leven laat je je leiden door de mening van anderen. En dit gaat eigenlijk nooit meer voorbij. Wel kan je tijdens je leven je meer of minder gaan aantrekken van anderen.

De mening van anderen kan ook invloed hebben op jouw beroepskeuze. Je vader en moeder hebben waarschijnlijk ook een mening waardoor je je laat beïnvloeden. Zij zagen het bijvoorbeeld niet zitten dat je een bepaalde opleiding zou gaan volgen, waardoor je niet (helemaal) je hart bent gaan volgen. Of je was een rebelse puber en wilde juist het idee van je ouders niet volgen om daar alleen maar tegenin te gaan. Ondanks dat het achteraf wellicht toch een goed idee was. Kortom: al vroeg in jouw leven heb je je waarschijnlijk al laten leiden door de mening van anderen. 

Je leeft van buiten naar binnen

Een van de belangrijkste oorzaken is dat je van buiten naar binnen leeft. Je meet je met anderen. Je denkt aan een bepaald plaatje te moeten voldoen om erbij te horen en om aanzien of status te hebben. Ondanks dat je je er van binnen echt niet gelukkiger door gaat voelen. Of zelfs ongelukkig door gaat voelen. Maar hier kom je vaak later in je leven achter. Dat je eigenlijk het leven leidt van een ander en niet van jezelf. En dat kan een mooi en belangrijk keerpunt zijn in je leven om alsnog de kans te krijgen wel van binnen naar buiten te gaan leven. Want daar zit het echte langdurige en diepgaande geluk! 

Je laat je leiden door het aanbod in de markt

Je laat je leiden door het aanbod in de markt en dus de vacatures op banensites. Of je laat je leiden door wat het merendeel doet. Dus je meet je met hetgeen wat er is en dus niet met wie je zelf bent. En dit punt vind ik heel belangrijk. Hier zie ik het vaak wringen in loopbaantrajecten. 

Vergelijk een vacature eens met een bakvormpje voor koekjes. Je drukt het deeg door het vormpje. Met het deeg wat overblijft doe je voor dat koekje niets mee. Dit gebeurt ook bij vacatures. Je past jezelf aan aan een organisatie, collega’s en de baan en dus aan hetgeen je aangeboden wordt. Het kan zijn dat het unieke aan jou bij deze baan helemaal niet tot uiting komt. En een deel van jou helemaal niet tot leven komt en dus een stukje dood gaat. Dit kan op termijn scheurtjes en schuring opleveren bij jou. 

Wat nou als je het anders zou aanpakken? En naar een baan gaat zoeken waarbij al jouw verlangens en jouw unieke ik juist wel een kracht zijn ipv het weg te moeten stoppen? En je dus jezelf als uitgangspunt neemt bij de zoektocht naar een baan ipv het aanbod wat er is? 

Je bedenkt het met je hoofd en luistert niet naar je hart en intuïtie 

Een ander gevaar wat je tegen kan komen bij de zoektocht naar een baan is dat je gaat zoeken vanuit je ego en ratio. Dus dat je met je hoofd bedenkt welke baan verstandig is in plaats van te volgen wat je hart ingeeft. Je ratio kan ervoor zorgen dat je voor de baan kiest die het meeste verdient, terwijl je daar wellicht minder gelukkig van wordt. Je ratio kan kiezen voor een baan in loondienst, terwijl een baan als zelfstandig ondernemer wellicht veel beter bij jou past. Je ratio kan ook kiezen voor een gerenommeerd bedrijf, terwijl jij wellicht veel beter tot je recht komt in een klein tot middelgroot bedrijf. Zonde, want hierdoor loop je het gevaar de baan van je dromen mis te lopen! 

Je denkt in beperkingen

Een van de grootste en sterkste belemmeringen is te denken vanuit angst en beperkingen aan de baan van je dromen. Heel veel verschillende gedachten kunnen je hierbij tegenhouden. Gedachten als ‘ik kan dat toch niet’, ‘ik heb er geen ervaring in’, ‘ze zullen me wel te oud vinden’, etc. Gek genoeg ben je als mens vaak een ster in het bedenken waarom je iets niet moet doen. En gek genoeg laat je je er ook nog door weerhouden. 

Wil jij stoppen met jezelf kleiner maken dan je bent?

Dit zijn vijf oorzaken waardoor je kan vastlopen bij de zoektocht naar jouw droombaan. Wellicht kan je er zelf nog meer bedenken. Mij raakt het enorm om te zien hoe je jezelf tegen kan houden en je jezelf daarmee vaak kleiner maakt dan wie je bent. Ik ben ervan overtuigd dat als je echt gaat doen wat bij jouw unieke ik past je boven jezelf kan gaan uitstijgen. Zonde als je die kans laat liggen!

Rosalien Mombarg

Rosalien Mombarg

Mijn naam is Rosalien Mombarg. Ik ben loopbaancoach en begeleid (hoog)sensitieve vrouwen die vastlopen in hun werk weer te luisteren naar wie ze zelf zijn. Ik help jou bij het vinden van jouw eigen antwoord op de vraag waar jij gelukkig van wordt in je werk. Hierdoor ga jij als vanzelf stappen zetten naar de baan van jouw dromen en verdwijnen blokkades als sneeuw voor de zon.