Houd jij ook niet zo van labels en vind je het ook nog altijd raar om te zeggen dat je hooggevoelig bent? De naam HSP kom je inmiddels te pas en te onpas tegen. Maar toch kan je er voor jezelf niet meer omheen dat jij dat ook bent. 

Een fijngevoelig instrument

En wat is het ook ontzettend fijn om te weten dat je hooggevoelig bent. Je begrijpt jezelf hierdoor veel beter. Je waardeert en respecteert jezelf steeds meer. En je kan steeds beter tot in de diepte voelen waar het voor staat en wie je bent. En dat is een groot cadeau. 

Eerst was het een strijd alles wat je voelde, ervaarde en je bewust van was. Nu kun je het allemaal een plek geven en weet je er steeds beter mee om te gaan. En dat niet alleen. Je gaat het steeds meer ervaren als een geschenk, een gave. Iets wat andere mensen niet hebben en wat je onderscheidt. 

Het is zo mooi en waardevol wat het je heeft gegeven en nog brengt. Het voelt als een fijnbesnaard instrument wat je hebt leren bespelen, maar waar je wel goed voor moet zorgen. Anders wordt het vals en zijn de klanken niet meer zo mooi en zuiver. 

6 kwaliteiten van een HSP

Ik wil nog een keer de kenmerken van iemand die hooggevoelig is met je delen. De term kom je veel tegen, maar waar het voor staat niet eens. Even terug las ik de eigenschappen nog eens door. En voor het eerst kon ik ze bijna allemaal bij mezelf herkennen. 

Het lijkt wel als je jezelf er bewust van bent, de eigenschappen steeds duidelijker worden. En doordat je je eigen instrument steeds diepgaander leert bespelen, je ook steeds meer eigenschappen gaat herkennen. 

Dit zijn de eigenschappen van iemand die hooggevoelig is vanuit mijn eigen beleving verwoordt:

 • Meer dan gemiddeld waarnemen/zien 
  Je hebt een scherpe blik en ziet veel in jouw omgeving. Je ziet niet alleen veel, maar merkt ook meer details op. Dit is zowel in jouw omgeving als bij anderen. Dit is zowel gericht op hoe iemand eruit ziet, als dat je veel aan iemand zijn gezicht kan aflezen.
 • Scherp luisteren
  Ook hierbij hoor je veel en wellicht ook harder dan een gemiddeld persoon. Daarnaast hoor je veel van wat iemand zegt en hoe iemand het zegt. Je hoort de details van wat iemand zegt en merkt ook snel als er tegenstrijdigheden zijn in wat iemand zegt.
 • Scherp voelen en een groot empathisch vermogen
  Je kan je waarschijnlijk goed inleven in anderen. Het kan zelfs zo sterk zijn dat als je in gesprek bent met iemand je lichamelijke sensaties in je lijf ervaart die te maken hebben met de persoon met wie je in gesprek bent.
 • Sterke intuïtie 
  Dingen snel aanvoelen. Als je hiervan bewust bent, kan dit steeds sterker worden. En durf je hier steeds meer op te vertrouwen. Als je voorheen in een vroeg stadium alarmbellen hoorde, nam je ze wellicht niet serieus. Nu je ervaart dat deze alarmbellen vaak heel kloppend zijn, durf je hier steeds meer op te vertrouwen. Dit versterkt en vergroot jouw intuïtieve vaardigheden. 
 • Sterk rechtvaardigheidsgevoel 
  Het kan jou enorm raken als mensen liegen, niet vertellen hoe het echt zit en onrechtvaardig handelen naar jou of een ander. Dit kan je ten diepste raken en kan je enorm boos van worden. Bozer kan je jou eigenlijk niet krijgen. En dit had je mogelijk als kind al. Het vraagt oefening en training om hier juist en waardig mee om te leren gaan.
 • Perfectionisme en oog voor detail
  Je ziet snel onvolkomenheden en fouten. Als je bijvoorbeeld een tekst of een boek leest, dan zie je automatisch de spelfouten.

Dit is maar een korte opsomming van eigenschappen die kunnen passen bij iemand die hooggevoelig is. Wellicht dat jij je erin herkent. 

Jouw hooggevoeligheid als kracht

Vind jij het lastig om met jouw hooggevoeligheid om te gaan in jouw werk? Of komt jouw hooggevoeligheid nog niet tot zijn recht in jouw werk? 

Dan kan ik samen met jou onderzoeken hoe jouw hooggevoeligheid jouw kracht wordt in jouw baan. Of in welke andere baan jouw hooggevoeligheid wél tot zijn recht komt! 

Mocht je hier benieuwd naar zijn, vul dan het contactformulier op mijn website in. Ik bel je dan zo snel mogelijk terug. En vertel je graag hoe ik jou weer kan laten stralen in jouw werk!

Ik zie ernaar uit je te spreken! 

Met alle liefde, 

Rosalien 

 

Rosalien Mombarg

Rosalien Mombarg

Mijn naam is Rosalien Mombarg. Ik ben loopbaancoach en begeleid (hoog)sensitieve vrouwen die vastlopen in hun werk weer te luisteren naar wie ze zelf zijn. Ik help jou bij het vinden van jouw eigen antwoord op de vraag waar jij gelukkig van wordt in je werk. Hierdoor ga jij als vanzelf stappen zetten naar de baan van jouw dromen en verdwijnen blokkades als sneeuw voor de zon.