Ken jij dat verlangen dat je een nieuwe of andere stap in je loopbaan wil zetten, maar het toch steeds niet doet? En je hier al jaren over nadenkt en het je nog geen stap verder heeft gebracht? Veel hooggevoelige vrouwen blijven onnodig lang werk doen, wat niet echt bij ze past. Wat heb je nou nodig, zodat je wel de stap durft te zetten naar de baan van jouw dromen? In dit artikel lees je hoe jij in 5 stappen naar werk kan gaan waar jij naar verlangt.

Stap 1: Onderzoek welk werk echt bij je past

Het allerbelangrijkste is onbevooroordeeld te onderzoeken van welk werk jij houdt, jij energie van krijgt en blij van wordt. Hier gaat het vaak al ‘mis’. Als je dit voor jezelf gaat onderzoeken, kan je veel oordelen tegenkomen waarom het idee dat je hebt niet goed genoeg is. Zo denk je misschien dat je het niet kan, waardoor je jezelf al niet meer toestaat om er verder over na te denken. Het kan ook zijn dat je blokkeert omdat je ergens geen ervaring of opleiding voor hebt, waardoor jij je idee ook weer parkeert.

Ik vergelijk het soms met een kast. Gedurende je leven gaat de deur van de kast regelmatig open als jouw verlangen zich weer even bij je meldt. En heel vaak worden de deuren vervolgens weer dicht gedaan, omdat je denkt dat jouw verlangen niet haalbaar en realistisch is. 

Dit doet waarschijnlijk ook iets met je gevoel. Mogelijk voel je er diep van binnen verdriet bij, omdat het werk waar je naar verlangt ook een uiting is van wie jij diep van binnen bent. Het verlangen staat voor iets in jou dat geleefd wil worden. Dit deel van jou meldt zich daardoor steeds weer bij jou, totdat je het serieus neemt en er iets mee doet. 

Stap 2: Vergroot je daadkracht

Het is vervolgens heel belangrijk om jezelf en daarmee jouw verlangen serieus te nemen, omdat het je anders blijft achtervolgen. Maar hoe kun je jouw hartenwens serieus nemen? Door jezelf vragen te stellen over hetgeen jij diep van binnen heel graag wil. Je kan jezelf vragen stellen als:

  • Waarom verlang ik naar dit werk?
  • Welk deel van mezelf komt in dit werk tot uiting?
  • Wat is het mooiste voor mezelf wat ik met dit werk wil bereiken?
  • Welke waardes van jou zelf komen in dit werk tot uitdrukking?

En misschien zijn er nog een paar vragen die in je opkomen die je helpen om te voelen wat jij diep van binnen graag wilt. Door dit te doen, zet je meer het licht op wat je wel wil bereiken. Zo krijg je energie en loop je niet vast in de bezwaren die je juist blokkeren. Door aandacht te geven aan waar jij energie van krijgt, vergroot je jouw daadkracht om dit uiteindelijk ook daadwerkelijk te realiseren. 

Stap 3: Wat houdt je tegen?

Als je meer helderheid krijgt over jouw droombaan en je dit positieve aandacht geeft, is het tijd om te kijken naar je beperkende overtuigingen. Wat houdt je tegen om te doen wat jij diep van binnen wil? Schrijf dit desnoods maar eens uitgebreid voor jezelf op. Onderzoek ook eens wat je het allermeeste tegenhoudt bij het leven van jouw droom. Vaak zijn het jouw eigen gedachten die je tegenhouden om te doen wat jij het liefste wil. Door hier alleen al alle ruimte aan te geven en er bewust van te worden, nemen ze in kracht al af. Bovendien heb je jouw zielsverlangen al vaker onbevooroordeeld in het licht gezet, waardoor de kracht van jouw belemmerende overtuigingen ook al afneemt. 

Stap 4: Wat heb je nodig?

Bedenk voor jezelf wat je nodig hebt om te gaan doen wat je wil doen. En schrijf dit desnoods weer zo uitgebreid mogelijk voor jezelf op. Wees hierin ook weer niet te streng voor jezelf. Schrijf eerst maar eens alles op, daarna kan je altijd nog opties laten afvallen en wegstrepen. 

Stap 5: Stap voor stap

Het is wellicht niet voor niets dat je zo lang hebt gewacht om te gaan doen wat je het allerliefste wil. Misschien vind je het heel spannend om de stap te gaan zetten en mogelijk zelfs je oude baan los te laten en op te zeggen. Een aantal kleine stapjes die leiden naar je doel zijn vaak makkelijker dan in een keer een grote stap te maken. Kijk bijvoorbeeld eens of je een of meerdere keren mee kan lopen met iemand die doet wat jij graag wil doen. Zo kun je onderzoeken of jouw beeld overeenkomt met de realiteit of dat je jouw droombaan nog iets wil bijschaven en verfijnen. 

Ik hoop dat je jezelf door het volgen van deze stappen al meer ruimte kan geven om jouw verlangen serieus te nemen. En je stappen kan zetten om jouw droombaan in vervulling te laten gaan. 

Rosalien Mombarg

Rosalien Mombarg

Mijn naam is Rosalien Mombarg. Ik ben loopbaancoach en begeleid (hoog)sensitieve vrouwen die vastlopen in hun werk weer te luisteren naar wie ze zelf zijn. Ik help jou bij het vinden van jouw eigen antwoord op de vraag waar jij gelukkig van wordt in je werk. Hierdoor ga jij als vanzelf stappen zetten naar de baan van jouw dromen en verdwijnen blokkades als sneeuw voor de zon.