Als HSP-er kan je je nog weleens anders voelen dan de rest. En vaak wil je je  niet graag anders voelen dan het gemiddelde. Je wil eerder opgaan in wat gezien wordt als gewoon. Dit betekent dat je je wellicht gaat aanpassen en je anders voordoet, dan wie je eigenlijk diep van binnen bent. En zeker in beginsel doe je dit vaak nog onbewust.

Zo ook in werk. Je vindt van jezelf dat je iets moet kunnen en je vindt van jezelf dat je ergens moet passen. Zoals jij dat met je hoofd hebt bedacht. En wellicht wat jij ook denkt dat jouw omgeving van jou verwacht.

Welke vaardigheden kunnen jou nu helpen om wel heel dicht bij jezelf te blijven in de keuze van een baan?

Dat wil ik graag hieronder voor je beschrijven. Ik hoop dat het jou gaat helpen in de zoektocht naar de baan en organisatie die een vertaling zijn van wie jij bent. Want dat is naar mijn idee de bedoeling van werk.

Zelfbewustzijn

Het vraagt zelf bewustzijn om te ontdekken dat je je aanpast aan je omgeving en in je werk. En eigenlijk helemaal niet het werk doet wat bij je past. Hier kom je vaak gedurende je loopbaan pas achter. Er gaat iets schuren of je verlangen naar wat anders wordt zo sterk. Of omstandigheden zorgen ervoor dat je opeens wel je hart wil gaan volgen.

En als je dan terugkijkt naar de stappen die je hebt gezet in je loopbaan snap je steeds beter waarom het niet paste. En kun je hier ook meer begrip voor opbrengen naar jezelf toe. Op het moment zelf forceerde je jezelf nog in die baan en omgeving. Maar nu heb je de kennis en ervaring en zie je waarom het niet paste en de baan ophield. En je daar achteraf gezien eigenlijk heel blij mee bent. En ook met de ervaring die je het heeft gegeven om daardoor nu wel een baan en omgeving te zoeken die aansluiten bij wie jij echt bent.

Het vraagt dus zelfbewustzijn, kennis en ervaring om te weten wie je diep van binnen bent.

Zelfacceptatie

Maar als je weet wie je bent, dan vraagt dit als tweede stap vaak ook om zelfacceptatie. Je kan wel weten wie je bent. Maar als je hier niet naar wil luisteren en leven, dan zal je nog niet het leven leiden wat bij je past. Zeker als je je anders voelt dan anderen, is het accepteren en leven van wie je diep van binnen bent lastig.

Zelfleiderschap

En als je dan bewust bent van wie je bent en dit volledig accepteert, dan nog vraagt dit van jou om trouw te blijven aan jezelf. Je kan door zoveel verschillende personen en omstandigheden beïnvloedt worden. Dit vraagt van jou om steeds weer opnieuw trouw te blijven aan wie jij bent. Ondanks dat de wereld op allerlei verschillende gebieden aan je kan trekken. Steeds weer opnieuw zal je moeten afstemmen op jezelf. En hoe meer je deze spier traint, hoe sterker die wordt. Hoe meer jij voelt dat je steeds meer het leven gaat leiden dat bij jou past, hoe gemotiveerder je raakt om steeds weer opnieuw af te stemmen op wie jij bent en wat daar bij past.

En ik kan me voorstellen dat je je afvraagt: ‘Hoe ga ik dit in hemelsnaam zelf voor elkaar krijgen?’ Dit kan op zoveel verschillende manieren. Je kan bijvoorbeeld gebruik maken van een coach die je een spiegel voorhoudt of een opleiding op het gebied van zelfontwikkeling. Maar ook vaker stilstaan bij hoe het echt met je gaat en waar jij behoefte aan hebt, kan je dichter brengen bij wie jij bent. Een manier om vaker stil te staan, is bijvoorbeeld mediteren. Ook boeken bijvoorbeeld op het gebied van HSP kunnen je meer inzicht geven in wie je bent. Dit zijn maar een paar voorbeelden om jouw vaardigheden te ontwikkelen.

In het kort:

  • Zelfbewustzijn; Omdat het zelfbewustzijn vraagt om te merken dat je je aanpast en niet jezelf bent en dichtbij jezelf blijft.
  • Zelfacceptatie; Omdat het lef vraagt en acceptatie van jezelf om jezelf te zijn en dat te leven. En dus in alle vrijheid jezelf te zijn.
  • Zelfleiderschap; Omdat het al lastig is om überhaupt jezelf te zijn. En je niet te verliezen in aanpassingen aan je omgeving en te doen zoals je denkt dat het hoort of leuk of goed is.

Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel of wil je iets delen? Laat het hieronder weten in de reacties. Heb je hulp nodig bij het vinden van jouw droombaan? In een gratis kennismakingsgesprek kan ik je vertellen hoe ik je kan helpen.

Met alle liefde,

Rosalien

Rosalien Mombarg

Rosalien Mombarg

Mijn naam is Rosalien Mombarg. Ik ben loopbaancoach en begeleid (hoog)sensitieve vrouwen die vastlopen in hun werk weer te luisteren naar wie ze zelf zijn. Ik help jou bij het vinden van jouw eigen antwoord op de vraag waar jij gelukkig van wordt in je werk. Hierdoor ga jij als vanzelf stappen zetten naar de baan van jouw dromen en verdwijnen blokkades als sneeuw voor de zon.