Heb jij het idee dat je vastloopt in je baan of dat er iets niet helemaal lekker loopt of knaagt aan jezelf? En heb je dit gevoel al lang of misschien nog wel niet zo lang? En zou je graag meer duidelijkheid willen krijgen over waar dit gevoel dan vandaan komt? Lees dan onderstaand artikel over het luisteren naar jouw ‘zuiverste zelf’.

Zuiverheid

Ik houd van zuiverheid. En ik voel als mensen niet zuiver zijn en andere intenties hebben, dan ze aan de oppervlakte laten zien. Hier struggle ik soms mee, maar het is ook mijn kracht. Ik word er steeds beter in te zien wanneer iemand zuiver is en wanneer niet en te bepalen hoe ik hiernaar wil handelen.

Mijn zuiverste zelf

Ik schrijf dit, omdat dit is wie ik ben. En dit ben ik ook in mijn werk en hier houd ik van in alles wat ik doe. Dit is mijn ‘zuiverste zelf’, zoals Huub Oosterhuis zo mooi in zijn geschreven lied ‘Ken je mij’ schrijft. Om echt gelukkig te zijn, ook in je werk, is het naar mijn idee onze taak om te doen wat bij ons zuiverste zelf past. Alleen in ons leven zijn we die vaak kwijtgeraakt, doordat we wilden voldoen aan wat hoort of wat anderen zeiden dat we moesten doen. We zijn hierdoor verder van onszelf af komen te staan. Maar diep in ons borrelt het en verlangen we naar iets wat we niet altijd (meer) kunnen duiden. Dit is ver weggestopt en onder het stof terecht gekomen.

Wat is jouw zuiverste zelf?

Je zuiverste zelf is de zachte stem in jou die weet wat jij het beste kan doen. Het is de fluistering van jouw hart en je ziel, die je kan horen als het rustiger en stil wordt in jouw hoofd. Het is jouw intuïtie die weet wat goed voor jou is om te doen. En dit weet jijzelf vaak ook, maar deze stem wordt vaak weggedrukt of niet gehoord door de gedachtes in ons hoofd die heel andere dingen zeggen. De gedachtes die je bijvoorbeeld kleiner maken en zeggen dat jij dat toch niet kan of moet doen. Deze gedachtes zijn jouw innerlijke overtuigingen opgedaan door ervaringen in jouw leven, die jou vaak verder wegbrengen van jouw mooie ik die je diep van binnen bent.

Vastlopen in je baan als je niet je ‘zuiverste zelf’ volgt

Door jouw gedachtes ga je verder weg van jouw zuiverste zelf en jouw verlangens en dromen. Dit maakt dat je onderweg in je leven situaties tegen komt, die je laten inzien dat je niet op jouw weg zit. Je bent het pad aan het lopen van je gedachtes en overtuigingen. Wellicht werk je ergens voor het hoge salaris, het aanzien, voor het betalen van de hypotheek of dat net nog mooiere huis of omdat je denkt dat je geen andere baan kan krijgen en in ieder geval niet de baan van je dromen. Gedurende je loopbaan kan je dan in situaties terecht komen dat het niet meer lekker voelt en je sterk aan het wankelen wordt gebracht of sterker nog ziek wordt, overspannen of in een burn-out terecht komt.

Omstandigheden kunnen je dwingen te luisteren naar je hart

Maar ook van buitenaf kan je in situaties terecht komen, die je wellicht dwingen te heroverwegen of je nog op het juiste pad zit. Situaties zoals ontslag of outplacement kunnen je hiertoe aanzetten. In eerste instantie kan je hierbij het gevoel krijgen te falen of overmand worden door verdriet. Maar vaak is zo’n situatie achteraf een cadeautje en ga je inzien dat je niet op het juiste spoor zat. Je wordt gedwongen zaken weer opnieuw te heroverwegen en nu wellicht wel te luisteren naar wat je hart je ingeeft.

Op zoek naar jouw ‘zuiverste zelf’

En dit is tegelijk het mooiste in mijn leven wat me kan overkomen, namelijk dat mensen weer terugkomen bij wie ze diep van binnen zijn. En wat vind ik mensen mooi als ze dit punt bereiken. Ze gaan stralen, krijgen weer energie en gaan als vanzelf stappen zetten, omdat ze weer weten wie ze diep van binnen zijn en wat ze verlangen en waarom. Hun verlangens zijn weer congruent geworden aan wie ze zijn. Het klopt weer en dat geeft zo veel vertrouwen. De mist trekt op en de lucht wordt weer helder. Dit lucht op, blokkades verdwijnen en je zelfvertrouwen groeit.

Jouw ‘zuiverste zelf’ ontdekken?

Beter kan ik denk ik niet beschrijven hoe een loopbaantraject of outplacementtraject bij mij werkt. Weer diep van binnen te voelen en snappen wie je bent, wat jouw verlangens zijn en wat bij je past. Heb jij hier na alle struggles, het gedraai, het klagen en mopperen ook ‘zwaar’ behoefte aan? Neem dan contact met me op en we maken kennis met elkaar!

Ik ben benieuwd naar jouw ‘zuiverste zelf’. Jij ook?

Rosalien Mombarg

Rosalien Mombarg

Mijn naam is Rosalien Mombarg. Ik ben loopbaancoach en begeleid (hoog)sensitieve vrouwen die vastlopen in hun werk weer te luisteren naar wie ze zelf zijn. Ik help jou bij het vinden van jouw eigen antwoord op de vraag waar jij gelukkig van wordt in je werk. Hierdoor ga jij als vanzelf stappen zetten naar de baan van jouw dromen en verdwijnen blokkades als sneeuw voor de zon.